Ce este implantul dentar și ce etape presupune?
Implantologia este o specialitate chirurgicală care are rolul de a înlocui dinții lipsă sau grav deteriorați, în condiții de siguranță.
Implantul dentar este o piesă din titan pur (99,5%), având forma unui șurub artificial. El creează o rădăcină artificială în osul maxilar, acolo unde dintele lipsește. Reconstrucția este formată dintr-un segment intraosos (implantul) și un segment supraosos (bontul protetic). Deasupra bontului e ancorată o coroană, o punte sau o proteză.
Inserate pe locul fostelor rădăcini, implanturile dentare constituie baza noilor dinți, care vor avea rol funcțional și o estetică asemenea dinților naturali.
Materialul din care sunt realizate implanturile dentare (segmentul intraosos), titanul, are proprietatea de biocompatibilitate, adică prin interacțiunea acestuia cu organismul integrarea este excelentă, iar probabilitatea reacțiilor adverse este minimă.
Consultația inițială pentru implantologie va începe cu o serie de radiografii și o evaluare clinică a pacientului, în vederea stabilirii unui diagnostic.
În mare, etapele sunt:
1.Implantul se inseră în osul maxilar.
2.Se realizează osteointegrarea.
3.Se aplică bontul protetic.
4.Se inseră coroana pe bont (ceramică)
|
Perioada de vindecare după operația de inserare a implanturilor durează între 4-6 luni. E bine de precizat că după operația realizată în clinica stomatologică, pacienții trebuie să respecte o igienă locală foarte bună, deoarece în lipsa acesteia apar inflamații gingivale care pot conduce la pierderea implantului.
Se impune, astfel, necesitatea realizării controalelor periodice la fiecare trei luni la medicul specialist.
Rolul implantului, avantaje și dezavantaje, rata de succes
Rolul implantului dentar
- Implanturile dentare (și, implicit, restaurările pe implanturi) reprezintă la ora actuală cea mai indicată metodă de a înlocui dinții lipsă prin protezare fixă (diferită de protezele mobile, care trebuie îndepărtate din cavitatea orală pentru igienă), rezultând o dentiție foarte apropiată de dinții naturali.
- Masticația și funcționalitatea – în conceperea unei lucrări protetice este extrem de important să reabilităm masticația cât mai aproape de cea realizată de dinții naturali. Astfel, pacientul se va adapta mult mai rapid la acest proces. Pe o restaurare fixă pe implant, forțele din timpul masticației se vor transmite înspre osul din jurul implantului dentar, la fel ca la dinții naturali, așadar confortul va fi maxim. (fig. A). Pe de altă parte, în cazul protezelor mobilizabile, în timpul masticației acestea presează pe gingie și pe osul subiacent, pentru că sprijinul este muco-osos, așadar adaptarea va fi mai dificilă, nefiind un mecanism apropiat de al dinților naturali, iar în timp nivelul osului se poate modifica. (fig.B)
(fig. A.) (fig. B.)
- Estetică și confort - implantul dentar reface un dinte pierdut, astfel încât să arate, să se simtă, să se potrivească și să funcționeze aproape ca un dinte natural.
- Fonația - mult mai rapid adaptată
Avantaje
Odată cu numeroasele studii și cu practica clinică de-a lungul anilor, s-a demonstrat că implantul dentar este indicația de elecție în spațiile edentate (mai ales când absent este un singur dinte). Amintim numeroasele avantaje ale implanturilor:
- implanturile dentare se simt și arată ca dinții naturali
- nu necesită șlefuirea dinților adiacenți (ca în cazul punților)
- pe termen lung, resorbția osoasă este mult mai scăzută comparativ cu protezarea clasică
- masticația alimentelor este facilă
- fonația/pronunția excelentă
- rezistență în timp (statistic: 5-10-20 ani, cu îngrijirea corectă pot rezista toată viața), evident, superioară protezării tradiționale
- confort fizic și psihic
- calitatea vieții îmbunătățită.
Dezavantaje
Pe lângă numeroasele avantaje ale implanturilor dentare, menționăm cele două dezavantaje (în comparație cu protezarea clasică!) : intervenția chirurgicală, care necesită o perioadă de vindecare înainte de restaurarea finală și dezavantajul financiar.
Rata de succes a implantului este foarte mare (95% la mandibulă și 90% la maxilar), dacă pacientul are o stare generală și locală bună, prezintă o igienă dentară bună și nu este fumător sau consumator de băuturi alcoolice în exces.
Indicații
Prin implanturi dentare se pot restabili toate formele de edentație parțială, cât și edentația totală (lipsa tuturor dinților de pe arcadă). Dacă nu există contraindicații generale sau locale, indicația de elecție pentru înlocuirea dinților lipsă este restaurarea pe implanturi dentare!
Exemple de situații:
- Un singur dinte lipsă (fie la maxilar, fie la mandibulă)
Astfel, prin înlocuirea cu implant a dintelui lipsă, se evită prepararea prin șlefuire a dinților de lângă cel lipsă (cum este necesar la realizarea unei punți)
- Edentație parțială terminală (dinții posteriori -molari și premolari- lipsesc uni/bilateral)
Prin lipsa ultimilor dinți de pe arcadă, fie pe o singură hemiarcadă, fie pe ambele părți, realizarea punților dentare este imposibilă, neavând dinți de ambele părți pe care să se sprijine. De asemenea, pentru aplicarea unei proteze parțiale mobilizabile poate fi necesară prepararea altor dinți de pe arcadă, pentru facilitarea inserției protezei. În plus, o protezare fixă pe implanturi este mult mai confortabilă pentru pacient decât o proteză.
- Edentație totală (lipsa tuturor dinților de pe arcadă)
În această situație clinică, în mod clasic se aplică o proteză totală acrilică (denumită în popor „placă dentară”) care să înlocuiască dinții lipsă, însă inserarea unor implanturi dentare și protezarea fixă/mobilă pe implant aduce numai beneficii. Pe lângă confortul pacientului (masticație și fonație îmbunătățite), restaurările totale pe implanturi pot ajuta la conservarea osului în timp și la o mai bună stabilitate. De asemenea, prin noua tehnologie Fast & Fixed vă puteți recupera dinții pierduți într-un timp record și veți avea dinți ficși în doar 24 de ore!
- Acestea sunt doar câteva situații amintite, noi vă recomandăm să vă consultați cu medicul stomatolog care vă va propune planul de tratament potrivit situației orale și generale!
Alte indicații:
- Pacienți care nu pot tolera protezele mobilizabile.
- Pacienți cu cerințe estetice și funcționale ridicate.
Contraindicații și riscuri
Contraindicațiile implanturilor dentare sunt legate pe de o parte de intervenția chirurgicală propriu-zisă pentru inserarea implantului și pe de altă parte de posibilitatea de osteointegrare a implantului. Este extrem de important să îi menționați medicului stomatolog afecțiunile generale de care suferiți și medicația pe care o luați. De asemenea, în vederea intervenției chirurgicale veți fi nevoit să efectuați o serie de analize necesare, pe care vi le va recomanda medicul stomatolog/chirurg.
Contraindicațiile locale ale implanturilor dentare se impart în:
Contraindicații temporare
- Volum osos insufficient
- Parodontopatii netratate
- Resturi radiculare
- Procese infecțioase locale
- Igienă bucală necorespunzătoare
Factori de risc
- Afecțiuni erozive sau buloase ale mucoasei orale
- Xerostomia
- Bruxismul
Costuri
La prima vedere, costurile unei reabilitări pe implanturi pot părea destul de mari, comparativ cu protezarea clasică, însă le amintim pacienților noștri că nu trebuie să existe compromisuri când este vorba de sănătatea lor, iar la Imadenta avem prețuri corecte. Puteți vizualiza întreaga lista de prețuri în secțiunea Tarife, pentru a avea o imagine de ansamblu, însă acestea pot varia în funcție de situația clinică și de intervențiile necesare. Recomandăm pacienților să țină cont de planul de tratament individualizat propus de medicul curant, să se informeze și să evite compromisurile când vine vorba de sănătatea acestora!